Publikováno Napsat komentář

Jak jsem ušetřil… Myčka

Nedávno jsme doma předělávali kuchyň a já tím dal opět najevo můj um. Je opravdu velice těžké šetřit a dělat věci svépomocí, když je člověk šikovný jako hrábě do kapsy. Marná sláva, šetřit se musí, tak jsem se do toho pustil… Konec konců, zvládl jsem i těžší věci…

Začátek byl snadný, rozebrat starou kuchyni šlo úplně samo, a protože na tom už zas až tolik nezáleželo, nevadilo, když sem tam něco spadlo. Škoda jen, že stará kuchyně moc nespolupracovala, protože například stará polička nemusela padat na novou podlahu a tím tam zanechat vzpomínku v podobě rýhy navždy.

„Neboj miláčku, tam potom dáme třeba koberec.“ uklidňoval jsem přítelkyni, která s mým plánem předělat kuchyni úplně nesouhlasila.

Já byl ale rozhodnutý, že ji mile překvapím.

Jakmile byla kuchyň rozebrána, naše chodba měla úžasný design, vypadalo to tam jako ve skladu se starým nábytkem a starými spotřebiči. Někam jsme ty věci prozatím dát museli a chodba byla tak nějak po ruce… Sběrný dvore – těš se na nás!

Začal jsem budovat kuchyni novou a dnes se zaměřím na myčku. Měla být umístěna vedle sporáku, ale ten je kombinovaný, takže jsme museli počkat na techniky, kteří ho zapojí. No, a tak proč nezačít myčkou…

První důležitý krok je vypnout vodu, ale i teplou! Pro příště jsem poučen a starou vodovodní baterii jsem odmontoval raz dva. Namontovat baterii novou i s přípojkou pro myčku byla brnkačka, ale tím jsem zdaleka nekončil. Co a kam dát do myčky šlo rovněž celkem hravě a potom přišel kámen úrazu v podobě odpadu…

„Proč tam ta blbá trubka nejde zpátky, když jsem ji před chvíli vyndal?!“ rozčiloval jsem se a zároveň i uklidňoval, že to zvládnu.

Po chvilce bylo pod dřezem vše rozebráno a jak už to tak bývá, při smontování mi toho dost zbylo.

Cesta do hobbymarketu díl první…

Hobbymarket máme asi čtvrt hodinky jízdy a já se rozhodl, že mi tam zkušení a vždy příjemní prodejci pomohou.

Inu.. pomohli by, ale museli by vědět jak, alespoň jsem to prý mohl vyfotit.

Něco jsem tedy na jejich doporučení nakoupil a hurá zpět domů, ať už je myčka hotová.

Vše, co jsem pořídil, bylo naprosto k ničemu a no, a tak proč ze sebe neudělat Lojzíka, vydal jsem se do obchodu znovu.

Cesta do hobbymarketu díl druhý…

Samozřejmě jsem vše potřebné nafotil a světe div se, nafotil jsem to prý špatně. Ale protože jsem prý nebyl první s podobným problémem, v obchodě jsme to nakonec dali dohromady a pak už to záleželo pouze a jen na mně…

Ležel jsem pod dřezem, několikrát přeříkal všechna sprostá slova, která znám, dokonce i ta, jejichž význam neznám a po nějaké době se povedlo. Nyní stačilo pouze zapnout myčku a vyzkoušet, zda je vše v pořádku a nikde nic neteče, nerad bych měl zase brigádu u sousedů pod námi, kteří tenkrát trvali na tom, že když jsme je vytopili, měli bychom tam i vymalovat.

Nyní ale vše proběhlo hladce.

„Jsem na Tebe pyšná, lásko!“ sdělila mi nadšeně žena a snažila se u toho potlačit vztek kvůli tomu, že z naší chodby je skladiště.

Vše se tedy zdálo být fajn. Myčku jsme odzkoušeli, pod dřezem sucho, odpad jako od profesionála, krása střídá nádheru.

No a na samý závěr bych vám rád řekl a možná i poradil, že otevřená dvířka od myčky neslouží jako odkládací plocha a už vůbec ne jako odkládací plocha pro těžší věci.

Odložil jsem si tam jenom karton Prosecca a jenom na chviličku, ale i to stačilo k tomu, aby se dvířka vylomila.

Zpět už to vrátit nešlo, dvířka přestala dovírat, myčka tím pádem přestala fungovat a bylo hotovo…

Pohotově jsme se pokusil dvířka rozebrat a narovnat panty, ale kdybych věděl, že je ve dvířkách celkem dost elektroniky, nějaké plasty, které mi zůstaly jako suvenýr, protože vážně netuším, kde to tam mohlo být a že tam něco udělá dvakrát “křup“, dvířka bych nerozebíral.

Sečteno podtrženo – kdybych nechal přidělání myčky a předělání odpadu na profíka, nemusel bych projet benzín do hobbymarketu (dvakrát), ušetřil bych si spousty sprostých slov, mohl jsem mít volný den nebo jsem mohl na nějakou brigádu a něco málo naopak vydělat a tím vše zdaleka nekončí, ještě máme nepořádek na chodbě a prozatím nefunguje sporák, takže naše jediné jídlo jsou toasty. Myčku jsem odmontoval, je v servisu, prý ta dvířka opraví…

A jak šetříte vy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *